Om projektet

Miranda 2.0

Projekt Miranda 2.0 syftar till att vidareutveckla Mirandaverktyget så att offentliga planerare kan erhålla ett förbättrat stöd i planeringsprocesser för effektivare och mer hållbara beslut kring infrastrukturinvesteringar på platser med mycket turism.

Miranda 2.0 kommer att ge i huvudsak två resultat, dels en utveckling av Mirandaverktyget för att visualisera turismens volymer och effekter, dels en förbättrad processmetodik för hur datakällorna samlas in och vilka aktörer i planeringssystemet som behöver samverka. Projektets slutresultat möter behovet från planerare på flera nivåer om att kunna beskriva såväl de företagsekonomiska som de samhällsekonomiska effekterna av turism bättre, särskilt inom ÅVS.

Projektteam

Tobias Heldt

Docent i Turismvetenskap, Fil.Dr i Nationalekonomi

Omar Alnyme

Senior forskningsingenjör

Azhar Sabah

Forskningsingejör

Samtliga verksamma vid CeTLeR, Centrum för Besöksnäringsforskning vid Högskolan Dalarna

Projektets styrgrupp

Per Eriksson

Trafikverket

Einar Tufvesson

Trafikverket 

Marie Gyllenberg

Tillväxtverket

Projektet stöds av en referensgrupp

Fredrik Junkka

Tillväxtverket

Karin Ekebjär

Region Kalmar län

Peter Sieurin 

 Trafikverket Region Syd

Erik Lundberg

Docent i företagsekonomi vid Handelshögskolan i Göteborg

Miranda 1.0

Mirandaverktyget är ett mikrobaserat beslutsstödsystem för hållbar turism- och infrastrukturplanering som består av två delar, dels en teknisk plattform där flera datakällor som beskriver turismvolymer sammanförs för att kunna beräkna och presentera turismens ekonomiska effekter, dels en processmetodik för hur datakällorna samlas in och vilka aktörer i planeringssystemet som behöver samverka.

Mirandaverktyget har sin bakgrund i projektet Mikrobaserade beslutsstöd för hållbart turismresande och infrastruktur-planering (Miranda). Projektet genomfördes under ledning av Tobias Heldt, Fil.Dr i nationalekonomi, docent i turismvetenskap tillsammans med en forskargrupp bestående av Omar Alnyme, senior forskningsingenjör, Daniel Brandt, docent i kulturgeografi, samtliga verksamma vid Centrum för Besöksnäringsforskning CeTLeR, Högskolan Dalarna, samt Beatrice Waleghwa, doktorand i turismvetenskap vid CeTLeR, Högskolan Dalarna och MittUniversitetet, och forskningsingenjör Azhar Sabah Almusleh, CeTLeR.

Projektet finansierades med externa medel från Trafikverket och Tillväxtverket i lika delar samt interna medel från Högskolan Dalarna. Projektets styrgrupp bestod av projektledare tillsammans med Einar Tufvesson, strateg Trafikverket och Erika Rosander, strateg, Tillväxtverket.